10 Kleine dingen die je leven duurzamer maken (en je geld besparen!)

Gepubliceerd op 26 juni 2023 om 12:21

Ik dacht, hoe handig is het om een lijstje van die dingen hebt die je leven makkelijker, mooier, goedkoper en duurzamer maken. Dus bij deze een lijstje, waarmee ik mijn leven makkelijker maak en de wereld er mooier op wordt.

Heb je vragen n.a.v. dit lijstje, je mag mij altijd een berichtje sturen op mijn socials of onder aan de pagina.

  1. Waterfles. Met stip op 1, ideaal vooral met de warme dagen. Ik kan niet zonder, je hoeft niet ergens iets te kopen, wat je ontzettend veel geld scheelt en ik heb een stalen fles, hier doe ik ook nog regelmatig een citroenetje in met de mooie warme dagen. (blijf ook langer koud in een stalen fles ✨)
  2. Menstruatiecup en stoffen inlegkruisjes. Sorry heren deze is alleen voor de dames! Dit is zoveel fijner, de cup geeft mij meer vertrouwen, dus niet meer bang om door te lekken en het is zo veel fijner. Niet om de twee uren weer gedoe om dat ding er uit te halen. Dit kan gewoon twee keer per dag, Ik doe het 's ochtends en 's avonds, zo voorkom ik gedoe buiten de deur 🙏🏼. De stoffen inlegkruisjes zitten veel fijner, plakt minder, zweet minder (zeker met het mooie weer) en ruikt daardoor ook nog eens minder.
  3. Bamboe snijplanken. Geen plastic meer in je eten en ze zien er ook nog eens tof uit! Wij hadden heel veel plastic snijplanken en ik dacht hier nooit echt bij na, tot ik blauwe stukjes van de snijplank ineens tussen m'n eten zag zitten. Ik heb gelijk die snijplank in de container gegooid, nooit weer! Bovendien denk ik dat de bamboe variant langer mee gaat, maar goed ik heb ze nog geen jaar dus ik kan het niet zeggen!
  4. Losse thee. Dit kan je halen in de supermarkt, markt en op veel websites. Ik haal die van mij bij Pieter Pot, waar ik het grootste deel van mijn boodschappen doe. (verpakkingsvrij nog wel, love it!) Je thee is meestal van betere kwaliteit (het ligt er natuurlijk aan waar je het koopt) Je hebt ook nog eens minder of geen verpakking en je kan je eigen thee samenstellen. Zo doe ik altijd wat kamille samen met gedroogde rozenblaadjes of lavendel en soms wat gedroogd fruit.
  5. Een pot tandpasta, ja een glazen pot! Mijn favoriete heb ik gelinkt hiervoor, ze hebben er nog veel meer. Deze is ook beter voor je gezondheid en echt ik mis het gedoe met het uitknijpen van een tube totaal niet meer. Er zit een klein houten lepeltje bij, maar als je alleen bent kan je ook gewoon je tandenborstel gebruiken nog makkelijker!🤪 Je gooit dus nooit meer iets weg wat normaal achter blijft in een tube. Plus minder plastic bij het plastic afval!✌🏼(scheelt in onze gemeente ook nog eens kosten)
  6. Blokken zeep: shampoobar, bodybar, afwasbar en een 'gewone' blok zeep. Van de gewone blok zeep kan je zelf ook nog eens wasmiddel maken! Ik heb er een blog over geschreven met een recept.
  7. Groente restjes hergebruiken om er een bouillon van te trekken. Als ik kook, kook ik vaak voor een aantal dagen, hierdoor ben ik er uiteindelijk minder tijd voor kwijt. Zo kook ik vaak drie tot vier keer per week, bespaart mij tijd en we eten de hele week hierdoor gezond. Want als ik elke dag zou moeten koken... ja dan zou ik makkelijker worden ben ik bang. En omdat ik dan grotere porties maak heb ik ook meer 'afval'. De keren dat ik wat minder heb vries in de kontjes van de ui, velletjes van de knoflook, onderkant van de prei, etc in. Dan gooi ik dit alles in een pan met wat kruiden (als ik daar niet ook wat restjes van heb zoals de steeltjes) en dan kook ik het een tijdje. Na het koken vries ik het in en kan ik het vervolgens weer door het eten heen gebruiken, ideaal! Makkelijk, goedkoop en duurzaam🙏🏼
  8. Minder kopen. Minimalistischer gaan leven, dit bespaart geld, tijd en geeft je letterlijk ruimte. En natuurlijk super duurzaam! Zo ben ik dit jaar bezig met een kledingchallenge, inmiddels ben ik al een dikke acht maand bezig en ik mis het shoppen totaal niet... misschien dat ik het nog langer ga maken! Ik ben er in ieder geval wel achter dat je eigenlijk weinig nodig hebt, maar dat het vooral 'leuk' is om iets nieuws te kopen. Terwijl t super tof is als je minder hebt en minder koopt, dan waardeer ook daadwerkelijk wat je hebt!✨
  9. Minder of geen vlees eten. Dat is veel duurzamer, maar vergeet niet je portemonnee. Boodschappen zijn zoveel goedkoper geworden toen ik stopte met vlees eten en wij vega(n) thuis eten. Als je tips nodig hebt, ik heb een aantal recepten geschreven en je mag mij ook altijd een berichtje sturen als je vragen hebt of hulp nodig hebt!
  10. Maak zoveel mogelijk zelf. Dit klinkt als niet makkelijk, maar echt.. als je smeersels en sauzen zelf maakt is het bijna net zoveel werk als het kopen. Ik koop altijd een aantal potten zongedroogde tomaten en in een paar seconden heb ik een lekkere tapenade. Hetzelfde geld voor sauzen, het is zo makkelijk om dit zelf te maken! Wat boter smelten, een roux maken met wat bloem en dan kan je dit los roeren met bouillon, water of melk. Zo maak je in een handomdraai een pepersaus, kerriesaus of bechamelsaus! Plus je kan de hoeveelheid aanpassen aan hoe veel je nodig hebt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.