Duurzaamheid in Zweden

Gepubliceerd op 4 januari 2023 om 10:45

Oh wat ben ik verliefd geworden op Zweden... Het landschap, de mensen, het eten, stiekem alles...!

Er zijn mij alleen wel een aantal toffe en minder toffe dingen opgevallen qua duurzaamheid:

Laten we met minder tof beginnen, het beste voor het laatst bewaren toch?๐Ÿ˜œ

  1. Gezien we met kerst waren stonden overal kerstbomen. Kijk ik snap dat ze de lichtjes en dingen hebben om het allemaal wat vrolijker te maken, die extreem donkere dagen 9 uur ging de zon op en om 3 uur weer onder. Maar al die kerstbomen... en dan zonder kluut, zet ze dan in pot in de stad neer! Kan je ze ook zo volgend jaar weer gebruiken, Zweden heeft veel bos dus ze zullen wel denken: we hebben genoeg. Maar dan als nog ๐Ÿ™ˆ ook nog eens veeeeeel goedkoper uiteindelijk๐Ÿ™ˆ
  2. Weinig zonnepanelen, ik heb twee huizen gezien met zonnepanelen. Waarschijnlijk is dit verklaarbaar (ik gok: veel sneeuw en ijs dus weinig maanden bruikbaar), maar goed ook weinig windmolens, dus ben wel extreem benieuwd waar ze hun stroom vandaan halen..!
  3. Veel houtkachels, een discutabel punt moet ik eerlijk zeggen. Gas is ook niet goed en ze hebben weinig zonnepanelen en windmolens, dus het is kiezen uit twee kwaden in dit geval. Het is waarschijnlijk wel veel goedkoper om op hout te stoken in Zweden, gezien de houtprijs daar niet heel hoog was (hebben daar wat hout gehaald voor de kachel, dus vandaar dat ik dit weet ๐Ÿ˜).

Ik moest wel echt heel hard graven voor de bovenstaande dingen moet ik eerlijk zeggen!๐Ÿ™ˆ

Jaaa we zijn bij de toffe dingen!!

  1. Als vegan werd ik hier mega blij! Overal was havermelk te krijgen en elk restaurant had wel een aantal vegan gerechten!๐Ÿ™๐Ÿผ Laten we het niet hebben over de supermarkt, allemaal lekkere haveryoghurt soorten te krijgen, een enorm aanbod daarin qua smaken en merken (en vooral ook veel Oatly, mijn favoriete merk haha). Maar ook diepvries en andere vegan producten te vinden, zoals sausjes, salades, falafel uit de vriezer (I mean...๐Ÿ˜ณ).
  2. Zonnepanelen op parkeerautomaten (ja daar dan weer wel, snap jij t nog๐Ÿ™ˆ). Hier in Nederland nog niet gezien sinds wij terug zijn. Oh en ook iets leuks, je kan daar parkeren met verschillende apps, waardoor je nooit te veel betaald als je ergens staat, of in mijn geval vaak geen illegale parkeermomenten (ik gooi er altijd veel te weinig in๐Ÿ˜…). Was wel wat puzzelen met de apps, maar goed als je een stuk of 2 hebt komt je wel erg ver moet ik zeggen๐Ÿ™๐Ÿผ
  3. De houtkap hoe zij die aanpakken is heel tof, ik spreek er ook over in mijn podcast๐Ÿ™๐Ÿผ
  4. Weinig wegwerp-plasticgebruik in de supermarkten, er wordt heel veel gebruik gemaakt van papieren zakjes. Ik werd er helemaal blij van dat ik mijn eigen champignons kon pakken, ipv een doosje. Met een doosje heb je altijd net te veel of net te weinig. Plus allemaal plastic waste...๐Ÿ™ˆ
  5. De steden en landschappen waren heel erg schoon, nog schoner dan in Nederland. Het wordt of heel goed opgeruimd of de mensen daar gooien weinig tot niks op straat (behalve kauwgom dan, ik vind dat altijd zo goor๐Ÿ˜ณ). Je ziet daardoor en door ook nog vele andere dingen, dat ze enorm veel respect hebben voor de natuur, ze regelen ook zo min mogelijk voor de natuur (zoals ik het heb gezien, laat vooral in de comments weten wat jouw idee er bij is).
  6. De afvalscheiding is daar heel tof geregeld. Je hebt twee containers en daar doe je alles in, in vakjes dan. Een vakje voor glas, metaal/blik, overig, groen en plastic (ik vergeet waarschijnlijk nog wel één, maar je snapt mn punt denk ik wel๐Ÿ™ƒ).
  7. Ze hebben heel weinig snelwegen, vooral autowegen, je rijd er daardoor ook veel langzamer (110 geloof ik, m'n man reed alleen maar vind ie leuk dus pin me er niet op vast!) dus je stoot veel minder uitstoot uit. Plus, t is echt goedkoper! Wij konden namelijk veel meer kilometers op een volle tank rijden, tel uit je winst! Wat ik ook een winst vond is dat ze niet van die gestoorde regels hebben als in Nederland, no offence, zoals tussen bepaalde tijden zo hard, op die plek zo snel en die weer zo snel. Lekker simpel, houd ik van!!
  8. Weinig lichtvervuiling, weinig straatlantaarns buiten de dorpen en steden en de helft minder in de bewoonde wereld als in Nederland. Daardoor kon je prachtig de sterren zien, waar ik dan op mijn beurt weer uren naar kan kijken๐Ÿคฉ 

 

Er is nog zoveel meer...! Zo vind ik het mega jammer dan de beren een winterrust hadden (duhh, maar toch). We hebben geen elanden oid gezien, wel hertjes in de verte. Geen noorderlicht gezien, ook wel logisch want zo noordelijk zijn we niet geweest, maar toch heb je de hoop haha.

Ik heb intens genoten van Stockholm, de kalmte en rust in die stad en toch zo imposant! Maar ook van de lampjes overal (I know niet volledig sustainable, maar t ook wil ook wat toch?) en ook de lichtshows die ze er hadden. Zo zijn we naar het lichtfestival in Norrköping en Örebro geweest.

De taal (ze spreken ook retegoed engels, chapeau) en de liefde die de mensen daar hebben voor hun land zijn voor mij ook echt voelbaar geweest en dat alles samen (en nog zoveel meer waar ik nu nog niet eens aan heb gedacht) maakt dat ik verliefd ben geworden op dit land!

Ben jij wel eens in Zweden geweest, en laat gerust hieronder weten wat je van mijn punten vindt en of ik iets vergeten ben ! ๐Ÿคญ

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.