Tofu, wat kan je er mee?

Gepubliceerd op 23 november 2022 om 12:57

Tofu, iets waar behoorlijk mee geworsteld heb toen ik vega en daarna plantaardig ging eten. Ik heb er behoorlijk wat fouten in gemaakt en hierdoor wou mijn partner het op een gegeven moment niet meer hebben. Want tofu is niet lekker. Maar niks is minder waar, als je een biefstuk te lang bakt wordt hij droog en vinden de meeste mensen het ook niet lekker. Dus het ligt er echt aan hoe je het klaar maakt.

 

Hieronder 6 tips rondom het klaarmaken van tofu:

1. Koop geen tofu in de supermarkt, écht niet! Die tofu is ontzettend slecht van smaak en is veel minder luchtig dan wanneer je het koopt bij de toko. Zorg dus dat als je tofu in huis haalt dit écht alleen bij de toko vandaan haalt!

2. Dep de tofu goed af met een handdoek of theedoek er omheen. Online las ik dat ik er allemaal boeken op moest leggen ed, maar daardoor wordt al het water van de tofu er uit getrokken en dus droger. Tenzij je de tofu heel lang (een dag of een nacht) in een 'nat' kruidenmengsel laat trekken. 

3. Zorg dat je tofu minstens een uur in de kruiden laat liggen. Hierdoor wordt de smaak van de kruiden beter door de tofu opgenomen, hoe langer hoe beter! 

4. Maak het kruiden van tofu niet te lastig, pas dit aan in je gerecht. Het kruidenmengsel moet vochtig zijn en gebruik geen olie, olie wordt door de tofu niet goed opgenomen.  Ik heb een aantal kruidentips voor je die je kunt gebruiken:

a. Sojasaus, agavesiroop en een snufje chilipoeder.

b. Ketjapsaus, chilipoeder, gemberpoeder (of vers) en wat zout en peper.

c. Sateh kruiden van de toko, vul dit aan naar smaak met wat wijn, rijstazijn of sojasaus.

5. Bak de tofu knapperig in de oven of bak het in de pan, dit keer kan je wel olie gebruiken alleen niet te veel. Mijn persoonlijke voorkeur heeft wel de oven omdat de tofu dan niet in aanraking komt met boter of olie en daardoor minder vet en zelfs meer knapperig wordt. Als je het door een curry doet zal de tofu zacht worden en wellicht (het ligt aan de stukken) uit elkaar vallen, houd hier rekening mee.

6. Bij voorkeur snijd de tofu in dunne plakken of reepjes, niet te dun want dan valt het uit elkaar. Maar de dikte van één tot twee cm is precies goed.

 

Je kan ontzettend veel met tofu, dat vind ik zo mooi aan het product! Maar ja als je er mee start denk je: oké ik heb het in huis en nu?

Ik zal je hieronder  opties geven:

1. Je kan het in de sushi doen, tip: kruid de tofu dan verschillend zodat je meer verschillende smaken hebt in je sushi.

2. Je kan het door de curry doen, tip: kruid het dan niet te heftig of kruid het juist in de currysaus die je gebruikt. De smaken moeten niet gaan vloeken, dat zou zonde zijn.

3. Je kan het in de pokebowl doen, als je wat leftovers hebt van de sushi zou je die heel mooi als lunch of snel diner in een pokerbowl kunnen doen.

4. Je kan er scrumbled eggs van maken, ja echt! Nog nooit gedaan, dus kan je hier geen tips over geven helaas!

5. Je kan het bij een gerecht doen zoals Gado Gado of bijvoorbeeld een wokgerecht.

 

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen inspireren en je een idee heb kunnen geven wat je er allemaal mee kunt! Dit is waarschijnlijk niet eens alles, maar wel wat ik weet en waar ik ervaring mee heb. Heb ik iets gemist? Laat het gerust hieronder weten!
Laat mij ook vooral weten of ik je heb kunnen inspireren.

 

Liefs,

Miranda

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.