Mijn duurzame reis

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 11:01

Door de jaren heen heb ik veel geleerd op mijn duurzame reis. Van pakjes en zakjes tot bijna alles zelf maken en creatief koken met restjes. Van kleding zo goedkoop mogelijk kopen naar duurzaam winkelen en geen kleding kopen voor een jaar(2023).

Wat ik vanuit huis gewend was

Vanuit huis kookte mijn moeder altijd met pakjes en zakjes, van die Maggie zakjes of Knorr wereldgerechten. Wat ook regelmatig gebeurde is dat er een aardappel die over was weg werd gegooid, of bewaard werd om vervolgens weg te gooien. Als we veel over hadden bewaarden wij dit en hadden we aan het einde van de week restjesdag. Dan werd alles opgewarmd en aten we waar we zin in hadden.

Wat ik ook gewend was om veel plastic mee te nemen naar school, ik kreeg altijd een pakje met koekjes mee en een flesje of pakje drinken. Want in water zaten niet genoeg stoffen om de hele dag op door te gaan. (was ik het niet mee eens, maar goed om discussie te voorkomen..😉)

Wat ik leerde toen ik op mijzelf ging wonen

Ik ging in eerste instantie op dezelfde voet verder, al nam ik geen pakjes drinken mee naar mn werk. Wel plastic flesjes water, wat uiteindelijk doppers werden. Ik begon te leren hoe ik kon koken, wij aten thuis vooral de standaard 'Nederlandse gerechten' Aardappelen, vlees en groenten of macaroni, nasi of lasagne. Ik leerde hoe ik zelf pastasaus kon maken, ik had een boek gekocht: koken zonder pakjes en zakjes. Er ging een wereld voor mij open!

Wij hadden het geluk dat we een huis met grote tuin hadden, hier hadden we een stuk grond vrijgemaakt om groenten en kruiden te verbouwen. Zo kwam ik 'ineens' in aanraking met courgette, ik heb nog nooit zoveel courgette gegeten dan toen ik dit uitgevonden had. HEERLIJK! Haha.

Zoals je merkt focuste ik mij in die tijd heel erg op eten, zo haalde ik ook het vlees bij de slager vandaan. Omdat ik er achter kwam: er zit zoveel water in het supermarktvlees dat je 350 gram vlees bij de slager kan halen voor de 500 gram die je in de supermarkt haalt en hetzelfde over blijf in je pan.

Ik begon dus ook steeds creatiever, gevarieerder en gezonder te eten in die periode van 2 jaar. Daarna werd dit een gewoonte en heb ik 'even' niks nieuws ondernomen.

Afgelopen jaar

Afgelopen jaar, misschien wel anderhalf jaar begon het weer langzaam te borrelen: ik wil meer doen. Ik kwam in aanraking met minimalisme en dacht: dit moeten mensen te weten komen. Minimalisme is een hele simpele manier om a. geld te besparen en b. duurzamer te gaan leven, win win denk ik dan gelijk! Ook ben ik veel uitdagingen aangegaan zoals zo min mogelijk kopen en zo min mogelijk plastic te gebruiken en dus weg te hoeven gooien. In de gemeente Leeuwarden wordt er volgend jaar (2023) ingevoerd dat je niet een vast bedrag vuilheffing betaald, maar dat je per lening en hoeveelheid moet betalen. Dus uiteindelijk ook een leuke besparing daarin! Ik houd er inmiddels van dat duurzaamheid zo betaalbaar kan zijn, het lijkt op het eerste gezicht onbetaalbaar en onhaalbaar.

 

Wil je meer weten? Klik dan hier voor mijn workshops of volg mij op Instagram.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.