Kledingchallenge

Gepubliceerd op 10 oktober 2022 om 11:18

Op 1 oktober is mijn kledingchallenge gestart, oké maar wat houd dit nou precies in?

- Ik koop voor een jaar geen kleding meer, maar ook geen assesoires zoals oorbellen, tassen, schoenen etc.

- Met één uitzondering: alleen als iets stuk is en niet te maken valt, maar dan moet het wel iets zijn wat ik altijd gebruik en dus echt nodig heb, zoals een winterjas bijvoorbeeld.

 

Leuk allemaal, maar met wat voor doel doe je het? Gelukkig heeft alles bij mij een doel 😋

Ik doe dit dus om verschillenden redenen, mijn hoofdreden is duurzaamheid en omdat mijn grote doel van 2023 is om aanzienlijk minder spullen te hebben wil ik dit ook doorvoeren in mijn kledingkast.

- Ik wil bewuster worden van mijn koopgedrag, van wat ik heb en nodig heb.

- Optimaal gebruik maken van wat ik nu heb.

- Duurzamer omgaan met mijn kleding, wat ik dus bedoel is dat ik niet elke keer dingen vervang of bij ga kopen waardoor ik dingen weg doe of nooit meer draag.

- Bewuster omgaan met financiën, ik geef waarschijnlijk te veel geld uit aan kleding die ik niet draag. Nu heb ik afgelopen jaar niet extreem veel gekocht, ik geloof iets van 12 of 13 kledingstukken. Maar toch, wat is daarvoor weg gegaan? Ik gebruik deze kledingstukken wel volop.

Vanochtend ben ik mijn kleding goed gaan tellen en heb ik alles per categorie opgeschreven wat ik heb. Ik vond de uitslag nogal confronterend. 315 kledingstukken... wow... hoezo heb ik zoveel was het eerste wat ik dacht? En ik ben dus ook heel erg benieuwd wat het verschil zal zijn na een half jaar en een jaar, dus dan doe ik gewoon lekker nog weer een telling. 

Afgelopen weekend had ik ook de behoefte om uit te zoeken welk soort stof nou echt duurzaam is en wat niet. Dus ik ben gaan googlen, ik kwam hele nieuwe soorten stof tegen waarvan ik niet wist dat het bestond maar ook confronterende cijfers tegen. Ik heb vooral gezocht op wat zit er in, energieverbruik en liters water die er voor gebruikt worden.

De nieuwe soorten voor mij dan hé zijn Lyocell en Tencel, dit schijnt dus ook nog de meest duurzame optie te zijn die je kan kiezen. Omdat 99% van het water wat er voor gebruikt wordt opnieuw gebruikt wordt, het is gemaakt van eucalyptus en houtpulp en dus biologisch afbreekbaar.

Wat mijn gevoel bevestigde is dat de dierlijke producten het minst duurzaam zijn qua uitstoot, watergebruik en chemicaliën. Plus ik schrok me dood toen ik het volgende las, de zijderups wordt meestal leven gekookt om de kwaliteit van de zijde te behouden. Ik dacht echt: WAT?!😳

 

Goed, Polyester, nylon en elasthaan zijn van plastic gemaakt, zoals ik stiekem ook al wel wist. Maar wat ik niet wist is dat voor katoen extreem veel land en water nodig is om het te produceren. En dat hennep dezelfde stof eigenschappen heeft en hiervan veel minder nodig is. Ik moest wel even lachen om die naam haha.

Laatste leuke weetje, linnen is super duurzaam. Waarom? Bijna alles wordt van de plant gebruikt, blijkbaar komt linnen van de lijnzaadplant. Ja de lijnzaad die ik elke ochtend door m'n yoghurt gooi. Ik was echt enorm verbaasd hierdoor.

 

Mijn conclusie? Ik weet het even niet meer, goed ik heb dan ook een jaar om het uit te pluizen en er mee aan de slag te gaan voor ik iets nieuws koop. Dit is een hele nieuwe wereld die voor mij open gaat en ik vind dit mega interessant!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.