Deze maand is Vegan Month en als je plantaardig/vegan eet is het logisch dat je er aandacht aan besteed, toch?
Als eerste, wat is het verschil tussen plantaardig en vegan?
Ik zeg altijd voor het gemak dat ik vegan eet. Dit kent iedereen, maar eigenlijk eet ik plantaardig. Het grote verschil is dat je bij vegan ook let om de spullen die je er omheen gebruikt, maar ook waar de etenswaren vandaan komen. Truffels worden bijvoorbeeld gezocht door zwijnen/varkens, dit mag je niet eten als je vegan eet maar wel als je plantaardig eet. Nu probeer ik hier wel zoveel mogelijk op te letten, maar ik geloof dat dit regelmatig fout gaat. Zo mag je als vegan ook alleen vegan wasmiddel gebruiken, geen leer of wol. Als je plantaardig eet wel.
Waarom plantaardig?
Plantaardig eten is als eerste heel erg goed voor je lichaam. In het vee wordt onder andere nogal wat antibiotica gespoten. Je kan je dan voorstellen dat dit dan ook in de dierlijke producten terecht komt. Als je lichamelijk ziek bent en bijvoorbeeld reuma hebt kan plantaardig eten ook enorm veel helpen om de ontstekingswaarden naar beneden te halen (en je dus aanzienlijk minder pijn hebt). Ik kan het weten, ik eet nu een jaar plantaardig en ik gebruik voor het eerst sinds ik het gekregen heb (mijn tiende, dus inmiddels al achttien jaar) geen medicatie meer!🥳
Als tweede en een behoorlijk aantrekkelijke reden: je bespaart enorm veel geld! Vlees is ontzettend duur in verhouding met plantaardige producten, sinds ik plantaardig eet blijft er meer geld over om andere dingen te doen. Goed wel gezegd,: in alle gevallen moet je wel opletten wat je koopt en waar je het koopt. In het begin verving ik alles met vleesvervangers en ging ik vaak naar Ecoplaza, en ja dat is nogal duur. Ik zal daarom de aankomende maand ook een aantal recepten hier op mijn blog delen die ontzettend duurzaam, goedkoop en plantaardig zijn. Mijn to go to recepten als het gaat om restjes op te maken, voedzaam en duurzaam eten.
Het is ook nog ontzettend duurzaam! Voedsel staat in de top drie die de meeste impact hebben op duurzaamheid. Waarom? Omdat vee ontzettend veel uitstoot qua CO2. Maar vergeet ook niet dat een biefstuk van 250 gram 3.750 liter water kost, dit zijn ongeveer hier kan je gemiddeld 60 keer van douchen of kan je ongeveer 1.875 dagen (dik 5 jaar) van drinken. Om nog een voorbeeld te geven: melk. Heel veel mensen, waaronder ikzelf, zijn hier allergisch voor. Ook niet heel gek want het is het moedermelk van de koe. Voorheen was ik altijd gek op melk, maar ben door mijn allergie plus het plantaardig eten er achter gekomen hoe makkelijk je dit kunt vervangen. Het waterverbruik is bij melk ook heel hoog, al ligt dit wel lager dan bij het stukje biefstuk. Als je een liter melk koopt, een pak dus, heeft de koe hier vier keer zoveel water voor gebruikt/gedronken, 4 liter dus. Enorm interessant vind ik het allemaal.
Als laatste vind ik plantaardig eten ethisch verantwoord. Je mishandeld er een levend wezen voor die naar mijn mening het recht van een goed en fijn leven heeft, überhaupt een leven. Buiten vlees en melk heb je ook eieren. Dit is een product dat naar mijn idee minder belicht wordt in dit soort discussies, ik denk dat dit komt omdat dit niet direct zichtbaar is. Want de kip legt t ei, je mishandeld haar niet direct, dusja wat is het probleem? De kip is door de tijd heen enorm veranderd dan hoe ze oorspronkelijk was, ze leggen hierdoor abnormaal veel eieren. Hierdoor komen ze ontzettend snel calcium te kort en breken ze snel hun botten of raken verlamd, dit resulteert ook in het vroeger overlijden van de kip. De kip kan dus veel ouder worden als je de eieren kookt, maalt en dan door het voer heen doet. Dit is voor mij daarom ook een reden om geen dierlijke producten meer te gebruiken.
Ik hoop dat ik je het mogen inspireren met mijn redenen om plantaardig te eten. Houd ook deze maand mijn blog in de gaten voor lekkere, makkelijke, duurzamen en goedkope recepten!
Reactie plaatsen
Reacties